Subsidie zonnepanelen 2023 Deventer

zonnepanelen op verschillende dakenWoonachtig te Deventer en overweeg je om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen? Dan is het raadzaam om eerst aanbieders in je regio te vergelijken. Door meerdere offertes op te vragen krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kun je kiezen voor de beste deal.

In sommige gemeenten kun je ook een (lokale) subsidie ontvangen en zal de terugverdientijd van je investering nog korter worden. Je kunt hoe dan ook gebruik maken van de BTW-regeling. Deze houdt in dat je vanaf 1 januari 2023 het BTW-bedrag niet meer hoeft/kunt terugvorderen, want er wordt geen BTW meer geheven op de aankoop van zonnepanelen.

Subsidie-Zonnepanelen2023.nl is in het leven geroepen om jou op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen wat betreft de subsidieregelingen in Deventer. Zie de tabel met alle regelingen.

Geen ‘echte’ subsidie, wel 0% BTW

Vanwege allerlei bezuinigingen zijn er geen landelijke subsidies voor particulieren in Deventer meer. Op dit moment zijn er enkel indirecte manieren om te besparen op je aankoop, zoals de hierboven genoemde BTW-regeling.

Lokale subsidies in Deventer

Soms is het ook mogelijk om een subsidie voor zonnepanelen van je gemeente of provincie te krijgen. Het beste kun je contact opnemen met de gemeente en vragen naar de mogelijkheden (bellen doe je met het 14+ nummer. Dat is ’14 + het netnummer voor Deventer ‘). Natuurlijk kun je ook kijken op de website onder kopje ‘subsidies’ of ‘financiële tegemoetkomingen’. Zie ook pagina lokale subsidies voor meer informatie.

Prijzen zonnepanelen 2023

De gemiddelde prijzen van zonnepanelen in Deventer kunnen op de volgende manier opgesomd worden. Houd er rekening mee dat elk dak uniek is. Jij kan bijv. een dakkapel hebben maar je buurman een dakraam en twee dakdoorvoeren i.p.v. één. Daarom moet een zonnepaneelsysteem samengesteld worden naar de situatie op het dak. De prijzen in de tabel zijn indicatief. Voor een exacte prijs moet er dus een berekening door een specialist gemaakt worden.

Om te berekenen hoeveel kWh’s je per jaar kunt opwekken dien je ook het vermogen in Wattpiek (Wp) te vermenigvuldigen met een correctiefactor. De consensus onder vele experts is dat deze factor voor Nederland 0,9 is. Echter kunnen sommige installateurs een hogere of lagere waarde hanteren. Dit heeft een direct effect op de geplande terugverdientijd.

Tip: laat meerdere installateurs je een gratis voorstel incl. opbrengstcalculatie voor de komende 25 jaar doen.

Aantal
panelen
Vermogen
(Wattpiek)
Aantal
personen
Totaalprijs
(0% BTW)
Jaarlijkse
besparing
8 2.000 1 €3.650 €550
13 3.250 2 €5.750 €775
16 4.000 3 €7.250 €950
18 4.500 4 €7.750 €1.100
20 5.000 5 €8.400 €1.225
25 6.250 6 €8.775 €1.400

De exacte kosten voor jouw zonnepaneelsysteem zijn afhankelijk van de situatie op je dak. Hoeveel stroom je wilt opwekken, het gebruikte materiaal (bijv. A-merk zonnepanelen) en je budget hebben eveneens een invloed op de totaalprijs. De opbrengst is vooral afhankelijk van hoeveel bewolking er is op de dagen dat de zon hoog aan de hemel staat (zomerperiode). In een jaar zijn er gem. meer zonuren aan de kust dan in het oosten van Nederland. En is het zo dat hoe hoger de prijzen voor stroom, hoe sneller je je investering terugverdiend hebt.

Rijtjeswoning met zonnepanelenVoorbeeld: hoeveel panelen nemen?
Stel, je gezin bestaat uit 4 leden en verbruiken jullie op jaarbasis 4.000 kWh. Dan zou je een systeem kunnen kopen van 18 zonnepanelen welke dus theoretisch gezien 4.500 * 0,9 = 4.050 kWh kan opwekken. Echter is het niet verstandig om meer te produceren dan je verbruikt. Dit in verband met de energiebelasting en terugleververgoeding. Een expert kan je hier meer over vertellen.

Extra bespaartips
Verder kun je proberen om op diverse manieren de kosten in Deventer doen verlagen door mee te doen aan eventuele beschikbare gemeentelijke initiatieven of aan (landelijke) collectieven. Je zou ook kunnen kijken of je samen met de buurman twee systemen kan kopen, zo willen installateurs nog wel eens een extra korting geven.

Hoeveel dakoppervlak is er nodig?

Houd er ook rekening mee dat een zonnepaneel een oppervlak van circa 1,7 m2 heeft. Je kunt minder panelen plaatsen als je een klein dak hebt of een met veel obstakels. Wil je bijv. 12 zonnepanelen plaatsen, dan heb je dus minimaal 20 m2 ruimte op je dak nodig.

Wat kosten zonnepanelen in Deventer?

Benader aanbieders van zonnepanelen in Deventer en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op je aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken