Salderen

Als je zonnepanelen op je dak hebt wekt deze energie voor je hele huishouden op. Het kan dan zijn dat je op zonnige dagen meer energie produceert dan dat je verbruikt. Op andere dagen kan het ook voorkomen dat je niet genoeg energie kunt opwekken en je stroom moet afnemen van het net om dit te compenseren. In Nederland is wettelijk vastgelegd dat dit overschot en de afname tegen elkaar mogen worden weggestreept. Dit wordt ‘salderen’ genoemd.

Salderingsregeling gegarandeerd tot 2025

Als je je afvraagt of het voor jou nu een goed idee is om zonnepanelen aan te schaffen, dan kun je de salderingsregeling meenemen in je beslissing. Het is namelijk recentelijk besloten dat de salderingsregeling zal blijven bestaan tot en met 2025. Daarna zal deze regeling geleidelijk worden afgebouwd. Dat betekent dat je tot die tijd evenveel ontvangt voor de stroom die je te veel opwekt als voor de stroom die je inkoopt. Dit is inclusief transportkosten en belastingen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een energiemeter die terug kan draaien.

Houd er echter wel rekening mee dat dit alleen van toepassing is tot aan de salderingsgrens (die staat gelijk aan jouw afname van stroom op jaarbasis en is voor elk huishouden weer anders).

Voorbeeldberekening
Als je op jaarbasis 3800 kWh moet inkopen bij je energiemaatschappij en met 18 panelen ongeveer 4000 kWh kan opwekken krijg je in dit geval iets meer dan €30 (kaal inkoopprijs: 200 kWh maal €0,168) voor dit overschot en geen €80 (marktprijs: 200 kWh maal €0,40) zoals je wellicht zou denken. Omdat je salderingsgrens 3800 kWh is zal alles daarboven ingekocht worden tegen het kale leveringstarief welke bij bijv. Vattenfall €0,168 is.

Optimaal rendement van je zonnepanelen

Om zo veel mogelijk voordeel te halen uit de salderingsregeling, is het dus belangrijk dat je een zo hoog mogelijk rendement van je zonnepanelen krijgt. Hier vind je enkele tips om dit te bewerkstelligen.

  • Schaf het juiste type zonnepanelen aan voor jouw situatie (laat je adviseren door meerdere installateurs)
  • Onderhoud je zonnepanelen goed en regelmatig (ook schoonmaken; vuil en vogelpoep verwijderen)
  • Laat periodiek een prestatiecheck uitvoeren
  • Zorg dat de zonnepanelen ideaal zijn gepositioneerd voor jouw locatie
  • Het is belangrijk om onder de salderingsgrens te blijven en niet meer te produceren dan je verbruikt

Nadelen van de salderingsregeling

Helaas is het niet zo dat je een onbeperkt overschot aan energie voor een even goede prijs kunt verkopen aan de energiemaatschappij (dus alles boven de salderingsgrens). Hiervoor krijg je wel een vergoeding, maar deze is aanzienlijk lager in verband met de BTW en de hoge energiebelasting die op stroom worden geheven. Alleen de kostprijs van stroom wordt in dat geval uitbetaald (vaak ligt de terugleververgoeding onder de €0,20 per kWh).

Wat kosten zonnepanelen in 2023?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op je aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken