Stroom terugleveren

Kijk voor informatie over de subsidieregelingen in 2022 op deze website: www.subsidie-zonnepanelen2022.nl

Natuurlijk werken zonnepanelen overdag. In de nacht of als het een mistige winterdag is zijn de opbrengsten nihil. Op heldere zomerdagen kan het zijn dat de hoeveelheid stroom die je met de panelen opwekt meer is dan dat je op dat moment kunt verbruiken. Die extra stroom kun je (terug)verkopen aan het energienet en krijg je hiervoor een vergoeding, die ook wel de ’terugleververgoeding’ wordt genoemd. Zie ook pagina: salderen.

Tekort of overschot aan stroom

Stroom kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk opwekken, maar is het een stuk lastiger om deze energie op te slaan. Daarom wordt overtollig stroom naar het energienet geleid en kun je met slecht weer of in de nacht het van het net afnemen. Aan het einde van het jaar wordt de rekening als het ware verheven en krijg je een bepaald bedrag terug (bij een overschot) of betaal je voor je totale verbruik minus wat je opgewekt hebt aan kWh’en.

Wat is jouw terugleververgoeding?

Afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je ’teveel’ hebt geleverd, krijg je een vergoeding. Die vergoeding ligt vrij laag, de vergoedingen liggen namelijk tussen de €0,04 en €0,07 per kWh en verschillen per energiemaatschappij. Toch kan dit een leuke besparing opleveren aan het einde van het jaar.

Salderen na 2023

De salderingsregeling ligt echter onder vuur: de overheid dreigt de regeling af te schaffen en het leveren van energie op het net minder aantrekkelijk te maken voor particulieren. Tot 2023 zal de huidige regeling echter in stand gehouden worden en kan je gebruik maken van deze regeling. Houd deze website van de Rijksoverheid in de gaten over de laatste updates m.b.t. de wetgeving omtrent de terugleververgoeding: www.rijksoverheid.nl/salderen

Wat kosten jouw zonnepanelen?

Benader vandaag nog meerdere aanbieders van zonnepanelen en vergelijk het aanbod. Door de prijzen naast elkaar te leggen kun je besparen op je aankoop.

Gratis & vrijblijvend vergelijken