Verzeker je je zonnepanelen?

De kwetsbaarheid van de panelen, die in weer en wind buiten op het dak staan, maakt dan ook dat het verstandig is om ze te verzekeren tegen schade en diefstal.

De opstalverzekering

Voor particuliere huiseigenaren is het meestal niet nodig om zonnepanelen apart te verzekeren tegen schade en diefstal. De panelen vallen namelijk vrijwel in alle gevallen onder de opstalverzekering.

Maar als je de woning huurt, dan kan het wel verstandig zijn om te kijken of de panelen gedekt worden door de inboedelverzekering. Dit is soms niet het geval en dan kan het apart verzekeren van de panelen wel de moeite waard zijn. Zeker als ze los op het dak liggen (als het gaat om een plat dak), is er kans dat ze verschuiven en beschadigd raken.

Diefstal

In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen op platte daken een nieuw doelwit voor dieven geworden omdat ze best wat waard zijn. De panelen zijn vrij gemakkelijk te stelen, zonder dat er daarbij veel los gemaakt hoeft te worden. Controleer dus goed of je verzekeringsmaatschappij dit vergoedt.

De kans dat je zonnepanelen gestolen worden is groter als ze op een plat dak staan en niet gemakkelijk te zien zijn vanaf de straat. Is dit het geval? En worden de panelen niet gedekt met je huidige verzekering? Dan kun je overwegen een speciale zonnepanelenverzekering af te sluiten bij een verzekeraar naar keuze.